Virukset

Virukset eivät ole soluja, ja toisin kuin soluilla, viruksilla ei ole omia metabolisia kykyjä1. Selviytyäkseen ja lisääntyäkseen virusten on päästävä elävään soluun (kuten ihmissoluun), jota kutsutaan isännäksi2.

Virusten aiheuttamia infektioita ei voida hoitaa antibiooteilla. Joihinkin virusinfektioihin on saatavilla viruslääkkeitä, mutta antibiootit eivät tehoa viruksiin3,4. Antibioottien ottaminen, kun niitä ei tarvita, ei tarjoa mitään apua. Antibioottien tarpeeton käyttö voi päinvastoin aiheuttaa haitallisia sivuvaikutuksia ja lisätä antibioottiresistenssiä2,4.

Hengitystieinfektioita aiheuttavat virukset

Virukset voivat aiheuttaa useita hengitystieinfektioita, kuten influenssan, COVID-19 ja RSV-infektion. Virusinfektion oikea diagnoosi vähentää tarpeetonta antibioottien käyttöä.

Alla on esimerkkejä hengitystieinfektioita aiheuttavista viruksista ja tuotteista, joita voidaan käyttää niiden diagnostiikassa.

Adenovirus

Adenovirus voi aiheuttaa sairauksia flunssasta kurkkukipuun, mutta se voi myös aiheuttaa keuhkokuumetta, akuuttia gastroenteriittia ja neurologisia sairauksia5. Adenoviruksen pikatestit auttavat tunnistamaan oireiden syyn, koska hengitysteiden adenovirusinfektion oireita voi olla vaikea erottaa muista hengitystieinfektioista.

Laiteluentaiset testit:

Visuaalisesti luettavat testit:

Respiratory syncytial virus (RSV)

RSV on yleisin hengitystieinfektioiden aiheuttaja ja sen osuus pienten lasten akuuteista hengitystieinfektiotapauksista on yli 60 %6,7. RSV liittyy usein korkeaan sairastuvuuteen ja kuolleisuuteen niin lapsilla kuin vanhuksilla sekä immuunipuutteisilla potilailla. Koska oireet ovat hyvin samankaltaisia kuin muut virusinfektiot, RSV-pikatestit auttavat sairauden syyn selvittämisessä.

Laiteluentaiset testit:

Visuaalisesti luettavat testit:

    Tarttuva mononukleoosi

    Tarttuva mononukleoosi on tarttuva tauti, jonka yleensä aiheuttaa Epstein-Barrin virus (EBV), ja se on yleinen teini-ikäisten ja nuorten aikuisten keskuudessa8. Nopealla mononukleoositestillä EBV voidaan helposti havaita kokoverestä, sormenpäästä kokoverestä, seerumista tai plasmasta.

    Visuaalisesti luettavat testit:

    • Alltest Mono Rapid Test Cassette

    Influenssa

    Influenssa on yksi yleisimmistä akuuttien hengitystieinfektioiden syistä9. Kausiluonteisista influenssarokotuksista huolimatta tartunnat ovat huomattava yleinen taakka maailmanlaajuisesti. Tämä johtuu jatkuvista antigeenimuutoksista influenssaviruksen pintaglykoproteiineissa, jotka heikentävät rokotusten tehoa10. Influenssapikatestit auttavat erottamaan nopeasti sairauden syyn, mikä helpottaa potilaiden tarkkaa hoitoa.

    Laiteluentaiset testit:

    Visuaalisesti luettavat testit:

      SARS-CoV-2

      COVID-19 on SARS-CoV-2:n aiheuttama hengityselinsairaus. SARS-CoV-2-tartunnan saaneet ihmiset kokevat lievän tai kohtalaisen hengityselinsairauden ja useimmat toipuvat ilman erityishoitoa. COVID-19 voi kuitenkin joskus aiheuttaa tehohoitoa vaativan vakavan taudin. Vanhemmat ihmiset ja ne, joilla on taustalla olevia sairauksia, kehittävät todennäköisemmin vakavia sairauksia.11 COVID-19 voi tarttua helposti, ja tartunnan saaneiden henkilöiden nopea tunnistaminen auttaa katkaisemaan tartuntareitit.

      Laiteluentaiset testit:

      Visuaalisesti luettavat testit:


      Viitteet

      1. Michael T. Madigan, John M. Martinko, Jack Parker. Brock Biology of Microorganisms (10th Edition). Pearson Education Inc, 2003.
      2. What’s the difference between bacteria and viruses? https://imb.uq.edu.au/article/2020/04/difference-between-bacteria-and-viruses
        Accessed: 8 December 2023
      3. Centres for Disease Control and Prevention (CDC). Viruses or Bacteria; What’s got you sick? https://www.cdc.gov/antibiotic-use/pdfs/VirusOrBacteria-Original-P.pdf Accessed: 13 December 2023
      4. Centres for Disease Control and Prevention (CDC). Antibiotic Do’s & Don’ts. https://www.cdc.gov/antibiotic-use/do-and-dont.html Accessed: 14 December 2023
      5. Centres for Disease Control and Prevention (CDC). Symptoms. Available at: https://www.cdc.gov/adenovirus/symptoms.html Accessed: 5 October 2023.
      6. Hall CB. Respiratory syncytial virus and parainfluenza virus. N Engl J Med. 2001;344(25):1917–28.
      7. Falsey AR, Hennessey PA, Formica MA, Cox C, Walsh EE. Respiratory syncytial virus infection in elderly and high-risk adults. N Engl J Med. 2005;352(17):1749–59.
      8. Centres for Disease Control and Prevention (CDC). About Infectious Mononucleosis. Available at: https://www.cdc.gov/epstein-barr/about-mono.html Accessed: 5 October 2023.
      9. Reed C, Chaves SS, Kirley PD, et al. Estimating influenza disease burden from population-based surveillance data in the United States. PLoS ONE 2015;10:e0118369.
      10. de Vries RD, Altenburg AF, Rimmelzwaan GF. Universal influenza vaccines: A realistic option? Clinical Microbiology and Infection 2016;22:S120-S4.
      11. European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC). Questions and answers on COVID-19: Basic facts. Available at: https://www.ecdc.europa.eu/en/covid-19/questions-answers/questions-answers-basic-facts Accessed: 7 November 2023